🗣️ Türk’ün Töresi

🗣️ Türk’ün Töresi

Ulusun birliğini han, hanı töre, töre ulus yararına hanı yönetenleri bağlar. Töreyi çiğneyen hanın kellesi alınırdı.

Türklerde hukuk töredir. Törenin yerini Cumhuriyet devrimleri ile birlikte hukuk ve adalet aldı.

Türk devlet geleneği müslümanlık ile bozulmaya başladı.

İslamiyet’ten önce Türklerde devlet değil töre kutsaldı. Çünkü devleti herkesi eşit gören töre (hukuk) yaşatır anlayışı hakimdi. Bugün ki gibi kendini ayrıcalıklı ve üstün görenlerin hukuk anlayışını reddeden bir anlayıştır.

Törenin adaleti herkesi bağlardı. Toplumu temsile seçilenler töreye en başta titizlikle kendileri uyar uymayanları uydurur veya gereği neyse o yapılırdı.

Töre bu sebeple kimse tarafından bozulması mümkün değildi.

Kişiler değişse bile kurallar (töre) değişmediği için devlette devamlılık huzur içinde devam ederdi.

En sağlam devlet yönetme sistemi Türk töresidir.

Bedevi töresi ile farkı şudur; bedevi töresi gücü ele geçirene biat ve itaat ister, Türk töresi herkesi hukuk önünde eşit gören ve kimsenin kimseden üstün olmadığı anlayışı savunur.

Sömürge etmek isteyenlerin işine Türk töresi asla gelmez. Hedef olma sebebi budur.

Bedevi töresinde devleti yöneteni ele geçirdiğiniz zaman her türlü talanı yapmak mümkündür.

Türk’ün töresinde töreyi değiştirmek mümkün olmadığı için sömürge ve talanın ayrıcalıklı ve kendini üstün görenlerin yaşam bulma şansları yoktur.

Bu sebeple hedef alınmış ve unutturulmuş yerine kültürümüze ait olmayan Emevi ve Abbasi kültürü dini istirmar eden anlayışı ile Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğu döneminde devlet yönetme kültürü olduğu için her iki devlet varlığını sürdürememiştir.

Arap coğrafyasında bedevi töresi hakimdi.

Bedevi töresi geleneği ile “Emirül mümine biat ve itaat farzdır” anlayışı yerleşti. Emevi ve Abbasi emirleri İslam dinini kendi çıkarları doğrultusunda tepe tepe kullanarak dini siyasete alet ederek bugün tanınmaz bir din haline gelmesine sebep oldular.

Günümüz siyasetindeki halk eşittir devlet başkanı anlayışının, biat et rahat et anlayışının ve lider eleştirilmez düşüncesinin tarihi kökleri işte bu bedevi töre anlayışının devamıdır.

Dini siyasete alet ederek sömürge düzenini yaşatan bu zihniyet Cumhuriyetin ilanı Türk töresi en çağdaş şeklini alarak bir insanlık projesi devrimini gerçekleştirmişti.

Türk’ün yüzyıllar önceki töresi çağdaş dünyanın katılımcı demokrasi anlayışının ta kendisidir.

Bu anlayışın hedef alınma sebebi Cumhuriyet devrimlerinin Türk töresini en çağdaş yöntemler ile sonsuza kadar yaşatma kararlılığıdır.

Sultanlık veya padişahlık benzeri anlayış bedevi töresinin sömürgeyi sürdürülebilir hale getirmek amaçlı bir yönetim anlayışıdır.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Sultanlık korku ve tehdide dayalı biat ve itaat etmeyi sağlayan bir kültürün ürünüdür.

Saltanat sefil, rezil, işbirlikçi, korkak ve menfaate satılan alçak insanlar yetiştirir.

Cumhuriyet ahlakı erdeme dayalı bir yönetim anlayışı olduğu için cesur, erdemi yüksek yurdunu ve ulusunu seven namuslu insanlar yetiştirir.

Cumhuriyet bu sebeple Türk ulusunun vazgeçmesi mümkün olmayan töremizi çağa uygun yaşatacak olan tek devlet yönetme anlayışıdır.

] Önder KARAÇAY [

About Önder Karaçay

✓ Gerçek adalet; hakkı, hak yiyenin kursağında arar. ✍️ Önder Karaçay
Bu yazı Önder Karaçay Yazıları içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Responses to 🗣️ Türk’ün Töresi

  1. Geri bildirim: 🗣️ Türk’ün Töresi – Site başlığı

Yorum bırakın